Dzień Zdrowego Śniadania

Dzień Zdrowego Śniadania

Każdego roku w naszej szkole 8 listopada świętujemy dzień śniadania. Również w tym roku każda klasa miała uroczyste zdrowe śniadanko. Razem z nauczycielem przygotowywano zdrowe potrawy a potem spożywano je w gronie klasowym.

Celem  corocznych śniadań  jest   uświadomienie Uczniom i Rodzicom jak ważny jest sposób odżywiania Powiedzenie „Jesteś tym co jesz” sprawdza się w funkcjonowaniu każdego człowieka. Dlatego należy stosować pewne zasady, które pomagają w utrzymaniu dobrej sprawności fizycznej. Jest dużo instytucji żywieniowych, które zajmują się zdrowiem, w tym Narodowe Centrum Żywienia, które opracowało zasady zdrowego żywienia dla uczniów, z którym  wychowawcy zapoznali uczniów. Oto one:
  1. Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
  2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
  3. Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem).
  5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
  6. Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  7. Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
  8. Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godz.).
  9. Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
  10. Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.

Niech każdy posiłek będzie więc zdrowym – nie tylko klasowe śniadanko 🙂

Edyta Magiera

Skip to content