WIZYTA W SZKOLE PARTNERSKIEJ WE WŁOSZECH
WIZYTA W SZKOLE PARTNERSKIEJ WE WŁOSZECH (NOCERA UMBRA) 14.-19.10.2018 r.
W ramach realizacji projektu ERASMUS + „EDUCATION@ECONOMY@HAND IN HAND” odbyło się czwarte spotkanie w szkole Instituto Omnicomprensivo D. Alighieri di Nocera Umbra w Środkowych Włoszech. Nauczyciele p. A. Schlegel-Ciężobka i p. A. Koterba wraz z uczennicami klasy II Branżowej Szkoły I Stopnia Karoliną Kapołka i Karoliną Jandura udały się na kilkudniowy wyjazd do w/w szkoły.
Oto krótka relacja z pobytu:
Po wylądowaniu na lotnisku Ciampino w Rzymie udałyśmy się busem na dworzec kolejowy Rzym (Termini) i stamtąd pociągiem do miejscowości Nocera Umbra. Podczas całodniowej podróży pogoda nam dopisywała więc mogłyśmy zarówno z samolotu jak i z pociągu podziwiać piękne krajobrazy Włoch. Wieczorem na stacji w Nocera Umbra czekali na nas nauczyciele z rodzicami i uczniami (hostfamilies). Następnego dnia odbyło się spotkanie w szkole połączone z warsztatami i zwiedzaniem szkoły. Niesamowite wrażenie wywarło usytuowanie szkoły na wzgórzu oraz widoki wokół szkoły. W szkole odbyła się autoprezentacja uczniów, nauczycieli podczas wspólnych zajęć. Uczniowie z Włoch przygotowali prezentacje o swojej szkole i swoich zainteresowaniach. W tym dniu odbyło się spotkanie z burmistrzem miasta a następnie zwiedzanie okolicy: muzeum, katedry i starej wieży. Poznaliśmy historię i legendy miejscowości. Mogliśmy także obejrzeć skutki trzęsienia ziemi, które zdarzają się na tym terenie. Kolejny dzień rozpoczął się ćwiczeniami energetycznymi w szkole. Uczniowie przedstawili choreografię muzyczną a następnie udaliśmy się na zajęcia warsztatowe: reakcje chemiczne oraz zajęcia muzyczne. Uczniowie uczestniczyli także w zajęciach sportowych w szkole. Nauczyciele pracowali nad kolejnymi rezultatami projektu, założyli platformę, gdzie będą sukcesywnie załączane dokumenty, prezentacje, zdjęcia ze spotkań i warsztatów. Każda ze szkół ma kolejne zadania do realizacji np. zaprojektować drogę rozwoju ucznia jako wsparcia w ramach preorientacji zawodowej w formie ulotki informacyjnej oraz przygotować film story telling. Dla wszystkich uczestników zorganizowano zajęcia w High School. Nauczyciele pracowali w sali komputerowej a część z nich brała udział w ćwiczeniach i grach dydaktycznych z uczniami. Podczas zajęć uczniowie pracowali w grupach, planowali swoje zadania a następnie przygotowali plakaty, dotyczące tematu projektu. Zajęcia te dały uczniom możliwość prezentacji swoich umiejętności. Uczniowie byli aktywni i wykazali się własnymi pomysłami i kreatywnością. W trakcie zajęć uczniowie posługiwali się językiem angielskim, co uświadomiło im jak ważna jest znajomość języka obcego. Udało się także przyswoić kilka podstawowych zwrotów w języku włoskim, które były przydatne podczas pobytu: si – tak, no – nie, Grazie – dziękuję, prego – proszę, Arrivederci – do widzenia, Buona notte – dobranoc, Buona sera – dobry wieczór, Ciao – cześć (nieformalne przywitanie), A presto – do zobaczenia, scusa / scusi – przepraszam itp.
Uczniowie współpracując ze sobą pokazali, że nie ma znaczenia wiek, pochodzenie czy wygląd, każdy ma ukryty jakiś talent i należy go nieustannie rozwijać.
Zwiedziliśmy miasto Foligno, słynny Pałac Trinci i miasteczko Gubbio. Miejscowości wzniesione na wzgórzach wspaniałe zabytki, wąskie uliczki, tarasy widokowe i ogrody oraz oświetlenie dodawały uroku starym kamienicom. Różnorodna roślinność, drzewka oliwkowe i cytrusowe, wysokie sosny tzw. „pinia” dodawały południowego klimatu. Kolejnym atutem było włoskie jedzenie. Kuchnia włoska, która charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. Posmakowałyśmy tradycyjnych potraw jak: spaghetti, risotto, cannelloni, pizza, lasagne, tortellini i ravioli (Buon appetito).
Zaplanowano także wycieczkę do Asyżu (Assisi) i Perugii (Perugia). Ogromne wrażenie wywarła Bazylika Św. Franciszka, jej przestronne wnętrze, tarasy oraz podziemia (groby świętych). W Perugii zostaliśmy zaproszeni na jeden z najstarszych i prestiżowych uniwersytetów w regionie „Università degli Studi di Perugia”. Poznaliśmy historię uczelni, kierunki, specjalności oraz zobaczyliśmy pierwotny wystrój sal wykładowych w starej części budynku. W Perugii produkuje się też czekoladę o nazwie Perugina. Atrakcją turystyczną Perugii jest zdecydowanie festiwal czekolady odbywający się w październiku. Można wtedy na głównej ulicy starego miasta zakupić czekoladę, chyba pod każdą postacią oraz zobaczyć rzeźby z czekolady. W przeszłości było to też miasto, w którym rezydowali papieże, co świadczyło o jego wysokiej randze. Odbywały się tu konklawe, a czterech papieży spoczywa właśnie w tym mieście.
Podczas pobytu zaplanowano kolejne spotkanie w szkole partnerskiej znajdującej się w miejscowości Oradea w Rumunii (marzec 2019 r.)
Koordynator projektu:
A. Schlegel-Ciężobka